Η Βόλτα του Σκύλου

Εκπαίδευση
Typography
Αχ, η βόλτα του σκύλου (!) Είναι η διαδικασία στην οποία ο κάθε ιδιοκτήτης «μπαίνει» καμία με 3 φορές κάθε μέρα και η οποία, όπως και τα περισσότερα πράγματα, γίνεται με το μυαλό μας να ταξιδεύει σε κάτι άλλο. Με απλά λόγια : δεν είμαστε με τον σκύλο μας όταν τον βγάζουμε βόλτα διότι έχουμε το νου μας αλλού.
 

Και όμως, αν το σκεφτούμε λίγο, θα καταλήξουμε ότι εμείς αποφασίσαμε ότι θέλουμε να μπαίνουμε στην διαδικασία αυτή. Πότε ; Τότε που ο «Ρόκυ» ήρθε στο σπίτι μας. Ναι φίλοι μου, τότε ήταν που υπογράψατε με την καρδιά σας την υποχρέωση να του προσφέρετε αυτό που ο κάθε κηδεμόνας προσφέρει στα μέλη της οικογένειάς του : Αυτό που έχουν ανάγκη μέχρι να μπορούν να το φροντίζουν από μόνα τους. Και αν για τους ανθρώπους αυτό σημαίνει όταν θα είναι σε θέση να συντηρήσουν το εαυτό τους, για τον «Ρόκυ» σημαίνει «ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ».

 

Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή. Πρώτα-πρώτα το να βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα δεν είναι επιλογή μας, αλλά υποχρέωσή μας. Όπως υποχρεωτικό είναι να φάει έτσι συμβαίνει και με την βόλτα του. Αυτή η οπτική γωνία μας βοηθάει να κατανοήσουμε πως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να απολαύσουμε μαζί με τον σκύλο μας το χρονικό αυτό διάστημα και να αδράξουμε την κάθε στιγμή όπως κάνει και ο ίδιος.

 

Είναι όμως ο τρόπος που εκτελούμε την βόλτα αυτή ο σωστός (για τον σκύλο μας) έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του; Σίγουρα δεν είναι το ίδιο να πρέπει να φάω το μεσημεριανό μου φαγητό σε 5 λεπτά ενώ για να το απολαύσω να έχω ανάγκη μισής ώρας.

 

Εδώ λοιπόν θα πρέπει να εξηγήσουμε κάποια πράγματα για το πώς βλέπει ο φιλαράκος μας την βόλτα του:

 

 

  1. Τα σκυλιά αυτοπροσδιορίζονται στον χρόνο και όχι στον χώρο. Αυτό σημαίνει ότι κατανοούν τον χρόνο που θα δαπανηθεί στην βόλτα και όχι αν θα κάνουμε τον γύρω του τετραγώνου 40 φορές ή τον γύρω της Αθήνας 1 φορά.

  2. Ο σκύλος μας θέλει να μυρίσει για να «δει» τι γίνεται στον έξω κόσμο. Να μάθει τα νέα της γειτονιάς. Δεν υπάρχει ακόμα γνώση για το τι πληροφορίες λαμβάνει ο σκύλος μυρίζοντας κατά την διάρκεια της βόλτας του. Πολλοί υποστηρίζουν (όχι αποδεδειγμένα) ότι μπορούν να προσδιορίσουν το πότε, ποιος, τι ηλικίας και φύλου ήταν ο σκύλος που πέρασε και άφησε το σημάδι του. Προσωπικά εκτιμώ ότι «βλέπουν» με την μύτη τους πράγματα που εμείς οι άνθρωποι ούτε μπορούμε να τα φανταστούμε. Πάντως, αν ο σκύλος μου μυρίζει το 95% του χρόνου του, τότε νομίζω ότι θα πρέπει να του δίνω την κάθε δυνατή ευκαιρία να το εξασκεί και να το χαίρεται.


  3. Η βόλτα του σκύλου θα πρέπει εκτός από ευκαιρία να γεμίσει το μυαλουδάκι του με πληροφορίες προς επεξεργασία όταν γυρίσει στο σπίτι, να είναι και ο χρόνος να συναντηθεί με άτομα του είδους του, να κοινωνικοποιηθεί, να «μιλήσει» (με την γλώσσα του σώματος) με ανθρώπους και ζώα, να ακούσει και να γνωρίσει καταστάσεις που δεν τις ζει μέσα στο σπίτι.


  4. Ο σκύλος μας δεν υπάρχει για να είναι καθαρός, να μην πατήσει κάποιο γυαλί, να μην τσακωθεί με κάποιον σκύλο, να μην βραχεί, να μην φάει κάποια κάμπια. Πρέπει να γνωρίσει, να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του, να μάθει ότι υπάρχουν καταστάσεις που προκαλούν στρες και σιγά-σιγά να μάθει να τις διαχειρίζεται.


  5. Η βόλτα του σκύλου είναι η ευκαιρία να συνεργαστείτε μαζί του, να τον εκπαιδεύσετε, να «πάρετε» τις συμπεριφορές που κτίσατε στο σπίτι και να τις ενισχύσετε στο ποιο δύσκολο περιβάλλον του έξω κόσμου.


  6. Η βόλτα του σκύλου δεν συνεπάγεται να τον έχετε ελεύθερο και να τρέχει. Και αυτό πρέπει να γίνει αλλά με μέτρο. Όπως η απόλυτη απουσία της ευκαιρίας να τρέξει ελεύθερος γεννά προβλήματα, το ίδιο συμβαίνει και με την συνεχή τρεχάλα. Μην ξεχνάτε ότι ο σκύλος μαθαίνει συνεχώς (24 ώρες το 24ωρο). Για να του δείξετε τι ζητάτε από αυτόν είναι απαραίτητο να είστε ΕΚΕΙ.


  7. Μην μεταφέρετε ένταση στον σκύλο σας κατά την διάρκεια της βόλτας. Προσπαθήστε να είστε όσο ποιο χαλαροί γίνεται αλλά παράλληλα σε επαγρύπνηση. Εκπαιδευτείτε να χειρίζεστε σωστά το σώμα σας, τα χέρια σας, τα μάτια, την αναπνοή σας, το πρόσωπό σας, τον ενθουσιασμό σας. Η βόλτα με το λουρί πρέπει να είναι διδαχτική.


  8. Μάθετέ του να μην τραβάει και να είναι φιλικός με τον κόσμο για να μπορείτε να τον πηγαίνετε παντού μαζί σας.


  9. Η διάρκεια της βόλτας είναι σημαντική. 30 λεπτά το πρωί και 45 με 60 λεπτά (ανάλογα με τον σκύλο) το απόγευμα/βράδι είναι πολύ καλά. Όμως περπατήστε μαζί του! Μην ρίχνετε άγκυρα σε ένα σημείο. Είναι ευεργετικό και για σας.

  10. Σεβαστείτε τους γύρω σας. Υπάρχουν πολλοί που δεν θέλουν τα σκυλιά κοντά τους και φυσικά είναι δικαίωμά τους το οποίο οφείλουμε να σεβαστούμε. Προβλέψτε και ενεργείστε πριν από τα γεγονότα.


  11. Φροντίστε να μαζεύετε τις ακαθαρσίες του σκύλου σας. Είναι υποχρέωσή μας και σεβασμός προς το περιβάλλον και τους γύρω μας. Είναι απαράδεκτο το θέαμα που απολαμβάνω στα άλση και τα πάρκα. Το τοπίο μοιάζει να είναι ναρκοθετημένο και εγώ πρέπει να έχω εξειδίκευση στο slalom. Η λύση είναι εύκολή αν συνεργαστούμε και δεν αδιαφορούμε.


  12. Τέλος, η πρωινή βόλτα είναι τρομερά σημαντική για την υπόλοιπη ημέρα του σκύλου μας. Δεν χωράει εδώ το «νυστάζω, βαριέμαι, είμαι χώμα». Η πειθαρχία και η συνέπεια είναι τα εφόδια που πρέπει να έχει ο κάθε κηδεμόνας σκύλου. Το δεν μπορώ δεν ισχύει, το δεν θέλω ναι. Όμως ο σκύλος μας εξαρτάτε από εμάς. Μην ζητάμε από τα σκυλιά μας συνέπεια όταν εμείς δεν είμαστε συνεπείς.

 

 

 


Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν αν δεν φροντίσουμε εμείς να γίνουν. Δεν μπορούν να γίνουν αν δεν αφιερώσουμε εμείς το χρόνο στον σκύλο μας. Ο σκύλος μας δεν μαθαίνει αν τον αφήνουμε να παίζει μόνος του με σκυλιά και εμείς πίνουμε «φραπόγαλο». Φυσικά και οφείλουμε στον εαυτό μας να το κάνουμε και αυτό αλλά κάθε πράγμα στην ώρα του.

 

Μην χάνουμε ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ευκαιρίες που ΠΟΤΕ δεν θα τις ξαναβρούμε γιατί τότε στις ευκαιρίες αυτές θα μάθει αυτό που ΔΕΝ θέλουμε.

 

Ας βάλουμε προτεραιότητες εκεί που αξίζουν.

 

Ας εκπαιδεύσουμε τα σκυλιά μας για να μπορούμε να τα έχουμε παντού κοντά μας.

 

Επιλέξτε που πηγαίνετε για να έχετε και τον «Ρόκυ» μαζί σας.

 

Δεν σας θέλουν, δεν πειράζει, αλλού.

Δώστε του χρόνο μαζί σας, εμπειρίες, συντροφιά και θα τα πάρετε πίσω στο πολλαπλάσιο.

 

ΔΕΝ είναι άνθρωπος, είναι σκύλος, έχει διαφορετικές ανάγκες και μας αγαπάει με τον τρόπο του.

 

Η άποψη του σκύλου για τη βόλτα του


Ο Αντώνης Στέφας είναι Θετικός Εκπαιδευτής Σκύλων & Σύμβουλος Ψυχολογίας Σκύλων. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το τηλέφωνό του είναι 6945 334510. Το site του είναι www.positive-training.gr και το Email του Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. . Αρθρογραφεί σε περιοδικά και sites της Ελλάδος και του εξωτερικού. Η επίλυση προβληματικών συμπεριφορών και ειδικά το ζήτημα της επιθετικότητας είναι ο τομέας εξειδίκευσής του ενώ παράλληλα επικεντρώνετε στην εκπαίδευση κουταβιών και σκύλων πόλης. Είναι πτυχιούχος στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφορικής και συνδυάζει την υψηλή τεχνολογία με την συμπεριφορά των σκύλων. Ως θετικός εκπαιδευτής ΔΕΝ χρησιμοποιεί βία οποιασδήποτε μορφής.

 

 

 

 

 

×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!