Πολλά σκυλιά επιδεικνύουν συμπεριφορές όπως η επιθετικότητα προς ανθρώπους και ζώα, ούρηση σε διάφορα ακατάλληλα σημεία, υπερβολική φύλαξη αντικειμένων ή χώρου, προσπάθεια επιβολής σε άλλα σκυλιά, καυγάδες κ.λ.π.
Αυτά τα σκυλιά χαρακτηρίζονται από πολλούς ότι προσπαθούν να αναλάβουν την αρχηγία της αγέλης – οικογένειας.
Σύμφωνα όμως με έρευνες που έχουν γίνειA, τα πράγματα δεν είναι έτσι.
Ένας σκύλος, ο οποίος παρουσιάζει αυτού του είδους τις αγχώδεις συμπεριφορές, δεν είναι ένας σκύλος με αυτοπεποίθηση αλλά μάλλον ένας ανασφαλής σκύλος που προσπαθεί να ελέγξει το περιβάλλον που ζει και να ισορροπήσει δοκιμάζοντας διάφορες ανάλογες συμπεριφορές.Βασική προϋπόθεση για έναν ισορροπημένο και γεμάτο γεμάτο αυτοπεποίθηση σκύλο, είναι η σωστή και συνεχής καθοδήγηση από πολύ μικρή ηλικία(2 μηνών).Θέτοντας τις σωστές βάσεις με την ορθή συμπεριφορά μας από την αρχή, είναι σίγουρο ότι θα χτίσουμε μία υπέροχη σχέση με τον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου.
Ποιός όμως είναι ο τρόπος που πρέπει να συμπεριφερόμαστε - εκπαιδεύουμε έναν σκύλο για να έχουμε αποτέλεσμα ?
Τελευταίες μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο βίαιος χειρισμός, όπως οι φωνές, τα τινάγματα του λουριού, οι πνίχτες, τα ηλεκτρικά κολάρα και όλα τα παρεμφερή
προκαλούν ψυχολογική και σωματική ζημιά στο ζώο και από την άλλη ρίξει στην μεταξύ μας σχέση εμπιστοσύνης.
Αντιθέτως, οι εξελιγμένες θεωρίες θετικής εκπαίδευσης προτείνουν να ενισχύσουμε την επιθυμητή συμπεριφορά του σκύλου, ανταμείβοντας τον με λιχουδιές, παιχνίδι, χάδι και οτιδήποτε τον ξετρελαίνει και να αδιαφορήσουμε για την ανεπιθύμητη.
Η ανταμοιβή μίας επιθυμητής συμπεριφοράς(θετική ενίσχυση)έχει δείξει ότι είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος εκπαίδευσης. Δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης μεταξύ εκπαιδευτή – εκπαιδευόμενου και κάνει τον μαθητή - σκύλο να θέλει πραγματικά να δουλέψει για εμάς περιμένοντας με χαρά την επόμενη εντολή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θετική μέθοδος εκπαίδευσης χρησιμοποιήθηκε αρχικά και πριν αρκετά χρόνια σε Αμερική και Ευρώπη στην εκπαίδευση μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών(δελφίνια, φάλαινες, φώκες)πού δεν μπορούσαν να χειραγωγηθούν και έπρεπε ο χειρισμός τους να γίνει από απόσταση.
Η μεγάλη αποτελεσματικότητα και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της συγκεκριμένης μεθόδου ανάγκασαν πολλούς εκπαιδευτές να την υιοθετήσουν και σε ζώα ξηράς, όπως άλογα, εξωτικά ζώα, γάτες και σκύλους.
Διάσημοι εκπαιδευτές, όπως η Turid Rugaas, Bob Bailey, Karen Pryor, χρησιμοποιούν την θετική ενίσχυση για να εκπαιδεύουν τους σκύλους τους και να λύνουν διάφορες προβληματικές συμπεριφορές.
Την επόμενη φορά λοιπόν που θα διακρίνεται μία παρόμοια αγχώδη συμπεριφορά στον σκύλο σας θα ξέρεται, ότι δεν πρόκειται για κανένα οργανωμένο σχέδιο κατάληψης εξουσίας αλλά έχουμε μπροστά μας ένα ζώο που προσπαθεί να βρει την ισορροπία του.
Ο σκύλος είναι ένα ζώο αγέλης που κάνει την προσπάθειά του να ενταχθεί στην δική μας οικογένεια-αγέλη, ας τον βοηθήσουμε λοιπόν, προσωπικά πιστεύω ότι το αξίζει, εσείς ?Δημοσθένης Μουμιάδης
Η εκπαίδευση του σκύλου και οι συνέπειες της.
Typography
- Font Size
- Default
- Reading Mode