Πολλοί νομίζουν ότι οι σκύλοι δαγκώνουν μόνο χάριν του δαγκώματος. Στην πραγματικότητα όμως οι σκύλοι δεν εκδηλώνουν επικίνδυνη επιθετικότητα χωρίς λόγο. Κατά το μεγαλύτερο μέρος της, η επιθετικότητα των σκύλων αποτελεί απλώς τη μόνη διέξοδο τους από κάποια κατάσταση που τους προκαλεί στρες.
Όταν ο σκύλος σας βρεθεί σε δύσκολη θέση από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει δεν θα καθίσει να σας διηγηθεί το λόγο για τον οποίο είναι δυστυχισμένος. Το μόνο μέσο με το οποίο μπορεί να εκφραστεί είναι η γλώσσα του σώματος του.
Πολύ συχνά οι άνθρωποι αγνοούν αυτά τα σήματα επειδή δεν γνωρίζουν πώς να τα ερμηνεύσουν. Πολλοί σκύλοι θα γρυλίζουν ή θα δείχνουν τα δόντια τους ως προειδοποιητικό σήμα προτού δαγκώσουν. Δυστυχώς οι ιδιοκτήτες συνήθως επιπλήττουν το σκύλο ή γίνονται επιθετικοί οι ίδιοι όταν συμβαίνει αυτό, αντί να συνειδητοποιήσουν ότι ο σκύλος τους είναι φοβισμένος και προσπαθεί να μειώσει την ανησυχία του. Συχνά, όταν ο σκύλος έχει μάθει να μη γρυλίζει ούτε να δείχνει τα δόντια του όταν βρίσκεται σε κατάσταση στρες, δαγκώνει χωρίς προειδοποίηση. Εκτός από την αιτία που θα τους αναγκάσει να δαγκώσουν, οι σκύλοι πρέπει να διαθέτουν και αυτοπεποίθηση για να εκδηλώσουν επιθετικότητα η οποία αναπτύσσεται με την ηλικία και την εμπειρία.
Οι σκύλοι με ισχυρή θέληση έχουν συνήθως περισσότερη αυτοπεποίθηση. Οι τύποι σκύλων που είναι από την φύση τους υποχωρητικοί, σπάνια καταφεύγουν στην επιθετικότητα. Οι σκύλοι αποκτούν περισσότερη αυτοπεποίθηση όταν βρίσκονται στον ζωτικό τους χώρο ή μαζί με άλλα μέλη της αγέλης τους. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την επιθετικότητα είναι να εξοικειώσετε το κουτάβι σας με τις καταστάσεις που προκαλούν συνήθως ανησυχία στους σκύλους, ώστε να μάθει να τις ανέχεται ή ακόμη και να τις απολαμβάνει.
Είναι επίσης σημαντικό να επαγρυπνείτε καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του σκύλου σας για την εμφάνιση ενδείξεων φόβου, να λαμβάνετε υπόψη σας τα προειδοποιητικά σήματα και να ανακαλύψετε τρόπους με τους οποίους θα μειώσετε την ανησυχία που νιώθει εκείνες τις στιγμές.