Σκεφτείτε σαν σκύλος, αποφασίστε σαν γονιός
της Ειρήνης Πιτσιλίδη, θετικής εκπαιδεύτριας σκύλων
«Πού θα αφήσω το σκύλο μου κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών;» Αυτό είναι ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα για κάθε ιδιοκτήτη σκύλου και δεν πρέπει να υποτιμάται, δεδομένου ότι στην Ελλάδα η περίοδος των καλοκαιρινών διακοπών είναι αυτή κατά την οποία πολλοί δεσποζόμενοι σκύλοι καταλήγουν... αδέσποτοι.
Παρακάμπτοντας πλήρως την κατηγορία «ιδιοκτητών» που θα μπορούσαν να πράξουν κάτι τέτοιο, παραθέτω κάποιες πρακτικές συμβουλές που αφορούν στα ξενοδοχεία για σκύλους και στην επιλογή αυτών.
Εφόσον, λοιπόν, ο τετράποδος φίλος σας δεν μπορεί να σας ακολουθήσει στις διακοπές και δεν μπορεί να φιλοξενηθεί με φροντίδα και ασφάλεια από κάποιο προσφιλές σε αυτόν και εσάς άτομο, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο της διαμονής του σε ξενοδοχείο για σκύλους.
Ξεκινήστε την έρευνα αγοράς σας, τουλάχιστον ένα μήνα πριν τις διακοπές σας μέσω Διαδικτύου, του κτηνιάτρου σας, του pet shop και του εκπαιδευτή (αν ο σκύλος σας έχει περάσει εκπαίδευση). Από αυτή την έρευνα, θα προκύψουν σίγουρα δύο με τρεις επιλογές. Στη συνέχεια, επισκεφτείτε με τον σκύλο σας τον χώρο του ξενοδοχείου και ζητήστε να μιλήσετε με τον υπεύθυνο. Αυτή η επίσκεψη είναι αναγκαία για να ξεκινήσει η εξοικείωση του σκύλου σας με το χώρο στον οποίο θα φιλοξενηθεί, αλλά και για να βεβαιωθείτε για την καταλληλότητα και την καθαριότητα των χώρων, την κατάρτιση και την εμπειρία των ξενοδόχων και να επιβλέψετε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα σκυλιά που ήδη φιλοξενούνται εκεί. Ζητήστε να δείτε το χώρο και μη διστάσετε να «ταλαιπωρήσετε» τον ξενοδόχο με ό,τι απορίες έχετε.
Να θυμάστε πως αρκετοί εκπαιδευτές σκύλων παρέχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας σκύλων στο χώρο τους. Σίγουρα, ένας εκπαιδευτής έχει μεγαλύτερη κατάρτιση, σιγουρευτείτε όμως πως πρόκειται για επαγγελματία που ακολουθεί θετικές μεθόδους εκπαίδευσης. Είναι σημαντικό να επιμείνετε σε αυτό το σημείο, διότι το ποσοστό των σκύλων που στρεσάρονται κατά τη διαμονή τους στα ξενοδοχεία είναι πολύ μεγάλο και αν η αντιμετώπιση τους εκεί δεν είναι σωστή, ενδέχεται να προκύψουν μόνιμα προβλήματα συμπεριφοράς στο σκύλο.
Φροντίστε να επισκεφτείτε μαζί με τον σκύλο σας το χώρο του ξενοδοχείου. Στις πρώτες επισκέψεις, μείνετε μαζί του όλη την ώρα, έπειτα δοκιμάστε να τον βάλετε στο χώρο διαμονής του για μικρό χρονικό διάστημα και επιστρέψτε να τον πάρετε και να γυρίσετε σπίτι. Το πόσο γρήγορα ή αργά μπορείτε να κάνετε αυτή τη διαδικασία εξοικείωσης, θα μπορέσει να σας το υποδείξει ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου. Ο ιδανικός στόχος είναι, μετά την εξοικείωση με το χώρο, ο σκύλος να παραμείνει στο ξενοδοχείο για ένα σαββατοκύριακο... Αρκετά ξενοδοχεία προσφέρουν τη διαδικασία εξοικείωσης και το πρώτο σαββατοκύριακο δωρεάν. Το ζητούμενο είναι να ελαχιστοποιήσουμε το στρες και να βοηθήσουμε το σκύλο να καταλάβει πως, κάθε φορά που μένει στο ξενοδοχείο, τελικά επιστρέφει στο σπίτι του. Συνεπώς, μην αλλάζετε συχνά ξενοδοχεία διότι και τον σκύλο σας ταλαιπωρείτε, αλλά χάνετε και τα οφέλη μιας καλής σχέσης επαγγελματία/πελάτη.
Τέλος, σκεφτείτε σαν το σκύλο σας ο οποίος, σίγουρα, προτιμά να τον φροντίζουν και να του φέρονται με στοργή, παρά να κοιμάται σε μαρμάρινα δάπεδα και σε πουπουλένια μαξιλάρια...
Καλές διακοπές... σε όλους!!!