«Κάποιους θησαυρούς, εκείνους με την ιστορική ή καλλιτεχνική αξία, τους βάζουμε στα μουσεία και μας συντροφεύουν μέσα από τα βιβλία. Κάποιους άλλους, τους τετράποδους, τους βάζουμε στην καρδιά και μας συντροφεύουν στις βόλτες.»
Ρότζερ Κάρας, φωτογράφος της Φύσης και της Άγριας Ζωής
του Γιάννη Αραχωβίτη (επαγγελματία Θετικού Εκπαιδευτή Σκύλων & Ανθρώπων)
Και αυτός ο περίπατος με τον σκύλο δύο φορές την ημέρα, μας χαλαρώνει, μας ξανασυνδέει με την Φύση, μας κρατά σε φόρμα και στα σωστά κιλά! Πράγματι, ιατρικές έρευνες έδειξαν πως οι σκυλογονείς είναι αρκετά πιο γυμνασμένοι και πιο αδύνατοι από εκείνους που δεν έχουν τετράποδο φίλο.
Όμως, για να χαρούμε την συντροφιά του σκύλου και την σωματική άσκηση, πέρα από την συνηθισμένη βόλτα ή το τρέξιμο, υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες.
Κολύμπι: αν φυσικά το σκυλί σας αγαπά το νερό, όπως π.χ. ένα επανιέλ, μια φυλή φτιαγμένη για το κυνήγι πάπιας κλπ. Αν λοιπόν ο τετράποδος σύντροφος σας τρέχει να πλατσουρίσει στο πρώτο σιντριβάνι, λακκούβα ή ρυάκι, που θα ιδεί, ξεκινήστε για μια όχι πολυσύχναστη παραλία, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο! Φροντίστε ακόμη να αφήσετε το αυτοκίνητο κάπου κοντά, για να μην πάθει έγκαυμα στις πατούσες περπατώντας σε καυτή άμμο ή άσφαλτο, εξασφαλίστε του σκιά, νερό να πίνει και φυσικά μετά καλό ξέβγαλμα.
Αγώνας μετ’ εμποδίων: το ιδανικό μέσον, αφού συνδυάζει γυμναστική, εκπαίδευση και διασκέδαση σκύλου και δημιουργία ισχυρότερου δεσμού ανάμεσα σε σκυλογονέα και σκύλο. Σε κάποιο ανοιχτό χώρο – ιδιωτικό ή ήσυχο δημόσιο- τοποθετείστε διάφορα σε ύψος-πλάτος-είδος εμπόδια, για να υπερπηδήσετε, παρακάμψετε, περάσετε από κάτω κλπ. Αποφύγετε το καταμεσήμερο και προνοείστε για άφθονο νερό και μεζεδάκια επιβράβευσης. Αυτό κατά την γνώμη μπορεί να γίνει και σε φυσικό περιβάλλον π.χ. σε βουνό όπου το σκυλί (και εσύ) ανεβοκατεβαίνετε πλαγιές.
Ποδηλατάδα: με το σκυλί, πάντα στο λουρί να τριποδίζει, όχι να καλπάζει ασθμαίνοντας, δίπλα σας. Ξεχάστε τις ορθοπεταλιές και τις ταχύτητες τύπου «Γύρος της Γαλλίας». Ακολουθείστε τον ρυθμό του ζώου, ανάλογα με την ηλικία, την ράτσα, την φυσική του κατάσταση και να θυμάστε πως εξ ορισμού η αργή δική σας πεταλιά, είναι για εκείνον πολύ γρήγορη. Μακρυά από πολυσύχναστους δρόμους, ποτέ καταμεσήμερο, σεβασμός στον ΚΟΚ, τον νού σας στο ρολόι, παγούρι με νερό και δοχείο, και σταδιακή εξοικείωση του σκύλου με αυτή την δραστηριότητα.
Για να απολαμβάνετε και οι δύο την κάθε δραστηριότητα, θυμηθείτε: το σκυλί δεν διαθέτει ιδρωτοποιούς αδένες, όπως ο άνθρωπος και δεν μπορεί τόσο γρήγορα να κατεβάσει την θερμοκρασία του σώματος του. Παθαίνει εύκολα θ ε ρ μ ο π λ η ξ ί α, γι’ αυτό κάθε δραστηριότητα καλόν είναι να γίνεται τις δροσερές ώρες της ημέρας, πολύ πρωί ή αργά το απόγευμα.
Τέλος για δραστηριότητες με χαρά και ασφάλεια ένας είναι ο βασικός, απαράβατος κανόνας:
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ! Είναι αναγκαίο για την ασφάλεια του σκύλου, την δική σας και των συνανθρώπων, να ελέγχετε α π ό λ υ τ α τον φίλο σας, να τον έχετε εκπαιδεύσει στην βασική τουλάχιστον υπακοή. Είναι ανεύθυνο και συχνά καταστροφικό να ξαμολάμε ακόμη και το πιο αγαθιάρικο σκυλί με ή χωρίς λουρί σε άγνωστο περιβάλλον ή ανάμεσα στον κόσμο.
Και ακόμη είναι εγκληματική η μη κ ο ι ν ω ν ι κ ο π ο ί η σ η του σκύλου, γιατί το πλάσμα αυτό μπορεί στον πανικό του να επιτεθεί ή να το σκάσει και να χαθεί για πάντα.
Ζούμε στην Ελλάδα με το θαυμαστό ζηλευτό κλίμα. Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν τις υπέροχες καιρικές συνθήκες της πατρίδας μας, για το καλό της υγείας της δικής μας, αλλά και του τετράποδου θησαυρού μας.