Όταν Δαγκώνουν τα Σκυλιά

Μη κατηγοριοποιημένα
Typography

Ακόμα και το πιο μικρό και γλυκό κουτάβι, μπορεί να δαγκώσει αν το προκαλέσουμε. Αυτό ισχύει για την πλειοψηφία των σκύλων. Δυστυχώς, κάποιοι ιδιοκτήτες συμβάλλουν στην επιθετικότητα των σκύλων τους και την χρησιμοποιούν ως σύμβολο δύναμης.

Από τα απλά δαγκωματάκια μέχρι τα σοβαρά δαγκώματα και τις επιθέσεις από σκύλους, τα δαγκώματα των σκύλων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Τα θύματα από δαγκώματα σκύλων που απαιτούν ιατρική περίθαλψη στις Η.Π.Α αριθμούν στα 500,000 μέχρι 1 εκατομμύριο το χρόνο. Αμέτρητα δαγκώματα όμως δεν αναφέρονται και ούτε περιθάλπονται. Περίπου δώδεκα άνθρωποι πεθαίνουν κατά μέσο όρο κάθε χρόνο από δάγκωμα σκύλου.

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να αποφύγουμε αυτό το πρόβλημα.

Ποιόν δαγκώνουν?


Τα παιδιά αποτελούν παραπάνω από το 60% των θυμάτων από δαγκώματα σκύλων. Το national Centers for Disease Control and Prevention των Η.Π.Α. εκτιμά ότι το ½ όλων των παιδιών ηλικίας 12 χρονών και κάτω έχουν δαγκωθεί από σκύλο.
Οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι που προσφέρουν υπηρεσίες σε σπίτια  - όπως οι ταχυδρόμοι  – είναι μια κατηγορία ανθρώπων που βρίσκεται υψηλά στη λίστα των θυμάτων που δαγκώνονται συχνά από σκύλους.

Τι πρέπει να κάνει ένα ιδιοκτήτης σκύλου?


Μελετήστε προσεκτικά την επιλογή σκύλου
. Πριν και μετά την επιλογή, ο κτηνίατρός σας είναι η καλύτερη πηγή πληροφοριών σχετικά με τη συμπεριφορά και την καταλληλότητα.

Κοινωνικοποιήστε το σκύλο σας από κουτάβι, έτσι ώστε να αισθάνεται άνετα γύρω από ανθρώπους και άλλα ζώα. Φέρτε το κουτάβι σας αντιμέτωπο με διάφορες καταστάσεις σταδιακά και κάτω από ελεγχόμενα περιβάλλοντα; συνεχίστε την κοινωνικοποίηση σε καθημερινή βάση όσο μεγαλώνει και ενηλικιώνεται. Να είστε πολύ προσεκτικοί, αν δεν είστε σίγουροι για το πως θα αντιδράσει στην πολυκοσμία ή σε ένα πολυσύχναστο δρόμο. Μη βάζετε το σκύλο σας σε θέση που μπορεί να νιώσει ότι απειλείται ή ενοχλείται.

Εκπαιδεύστε το σκύλος σας. Οι βασικές εντολές "κάτσε," "μείνε," "όχι" και "έλα" μπορούν να συνδυαστούν με δραστηριότητες που θα αρέσουν στο σκύλο και εσάς έτσι ώστε να χτίσουν έναν ισχυρό δεσμό υπακοής και εμπιστοσύνης μεταξύ σας. Μην παίζεται επιθετικά παιχνίδια όπως πάλη, tug-of-war.

Έχετε το σκύλο σας υγιή. Έχετε το σκύλο σας εμβολιασμένο από λύσσα και άλλες μολυσματικές ασθένειες που μπορεί να προληφθούν. Ο έλεγχος για παράσιτα (αποπαρασίτοση) είναι απαραίτητος. Τα παράσιτα ή κάποια ασθένεια παίζουν σημαντικό ρόλο για το πως αισθάνεται και συμπεριφέρεται ο σκύλος σας.

Στειρώστε το σκύλο σας.
Είναι γεγονός: Τα στειρωμένα σκυλιά είναι λιγότερο πιθανόν να δαγκώσουν. Να είστε υπεύθυνος ιδιοκτήτης σκύλου. Τσιπάρετε το σκύλο σας, όπως ορίζει ο νόμος. Τα σκυλιά είναι κοινωνικά ζώα; είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο μαζί τους. Τα σκυλιά που μένουν συχνά μόνα τους έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Να είστε σε ετοιμότητα.
Γνωρίζετε το σκύλο σας. Λογικά μπορείτε να αναγνωρίσετε συμπτώματα ασθενειών που μπορεί το σκυλί σας να έχει. Θα πρέπει όμως να προσέχετε και για σημάδια που δείχνει ο σκύλο σας όταν νιώθει άβολα ή σημάδια επιθετικότητας.

Πως μπορεί η οικογένειά μου και εγώ να αποφύγουμε το δάγκωμα σκύλου?


Πρέπει να είστε προσεκτικοί με ξένα σκυλιά και να συμπεριφέρεστε με σεβασμό στο σκύλο σας. Επειδή τα παιδία είναι τα πιο συχνά θύματα, οι γονείς θα πρέπει:

  • Να μην αφήνετε ΠΟΤΕ ένα μωρό ή παιδί μόνο του με ένα σκυλί.

  • Να προσέχετε για πιθανές επικίνδυνες καταστάσεις.

  • Να μάθετε στα παιδία  - ακόμα και στα βρέφη που μόλις περπατάνε – να είναι προσεκτικά με τα σκυλιά.


Τα παιδία δεν θα πρέπει να μαθαίνουν να πλησιάζουν ξένα σκυλιά. Θα πρέπει να ζητάνε την άδεια του ιδιοκτήτη για να χαϊδέψουν ένα σκυλί.

Άλλες συμβουλές που μπορεί να εμποδίσουν ή να σταματήσουν μια επίθεση σκύλου:



Μην τρέχετε δίπλα από ένα σκύλο.
Τα σκυλιά λατρεύουν τα κυνηγάνε και να πιάνουν πράγματα. Μην τα προκαλείται να ενθουσιάζονται υπερβολικά η να γίνονται επιθετικά.

Ποτέ μην ενοχλείται ένα σκύλο που φροντίζει τα κουτάβια του, κοιμάται ή τρωει.

Αν ένα σκυλί σας πλησιάσει για να σας μυρίσει – μείνετε ακίνητοι.
Στις περισσότερες περιπτώσεις το σκυλί θα φύγει όταν καταλάβει ότι δεν αποτελείται απειλή γι’ αυτό.

Αν απειλήστε από ένα σκυλί, παραμείνετε ψύχραιμοι.
Μην φωνάξετε. Αν πείτε οτιδήποτε, μιλήστε ήρεμα και σταθερά. Αποφύγετε το κοίταγμα στα μάτια. Προσπαθήστε να παραμείνετε ακίνητοι, ή να οπισθοχωρήσετε σιγά σιγά μέχρι να το χάσετε από το οπτικό πεδίο σας. Μην γυρίσετε την πλάση και τρέξετε.

Αν πέσετε ή σας ρίξει κάτω, μαζευτείτε σαν μπάλα με τα χέρια στο κεφάλι και το σβέρκο. Προστατέψτε το πρόσωπό σας.

Τι πρέπει να κάνω αν το σκυλί μου δαγκώσει κάποιον?


Ακόμα και αν το δάγκωμα είναι δικαιολογημένο (μπορεί κάποιος να πάτησε την ουρά του σκύλου), είναι απαραίτητο να αναλάβετε τις ευθύνες των πράξεων του σκύλου σας ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Περιορίστε το σκύλο αμέσως
. Πάρτε το από την τοποθεσία του συμβάντος. Περιορίστε τον.

Ελέγξτε την κατάσταση του θύματος.
Πλύνετε τις πληγές με σαπούνι και νερό. Θα πρέπει να ζητηθεί ιατρική συμβουλή για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος λύσσας ή άλλων μολύνσεων. Καλέστε το 166 αν χρειάζεται βοήθεια γιατρού.

Παρέχετε σημαντικές πληροφορίες:
Το όνομα και τη διεύθυνση και πληροφορίες σχετικά με τα εμβόλια του σκύλου σας, όπως πότε έκανε εμβόλιο λύσσας. Αν δεν έχει γίνει πρόσφατα εμβόλιο για λύσσα, το άτομο που έχει δαγκωθεί θα πρέπει να κάνει αντιλυσσικό εμβόλιο.

Συμμορφωθείτε με τη νομοθεσία
για την αναφορά τέτοιων περιστατικών.

 Συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με την συμπεριφορά του σκύλου και τι θα πρέπει να κάνετε για εμποδίσετε να συμβούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Αν είστε εσείς το θύμα
– περιποιηθείτε τις πληγές.

Αν το σκυλί σας, σας δαγκώσει, περιορίστε το αμέσως και ελέγξτε πότε έγιναν τα τελευταία του εμβόλια.

Αν κάποιο άλλο σκυλί σας δαγκώσει, ζητήστε να σας χορηγήσουν ιατρική βοήθεια αν κριθεί απαραίτητο και κάντε αντιλυσσικό και αντιτετανικό εμβόλιο αν δεν γνωρίζετε το σκύλο ή αν ο σκύλος δεν έχει κάνει εμβόλια.

Τα σκυλιά είναι καταπληκτική συντροφιά. Ο υπεύθυνος ιδιοκτήτης όχι μόνο μειώνει τον αριθμό δαγκωμάτων από σκύλο αλλά εμπλουτίζει και τη σχέση που έχει με το σκύλο του.

Στοιχεία Επικοινωνίας

StarDogs Θετική Εκπαίδευση Σκύλων

Υπεύθυνος: Γιάννης Αραχωβίτης (Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων Μέλος του APDT #66102 (USA) & PDTE)

Τηλ.: 210-60 29 053

Κιν.: 6945 954 564

στείλτε μήνυμα

dog-contact


Πανσιόν (ξενοδοχείο) σκύλων

Τηλ.: 213-00.80.588

Κιν.: 694-43.99.911

Χάρτης

Εγγραφτείτε στο δωρεάν Newsletter μας για να λαμβάνετε όλα τα νέα μας και αποκλειστικό περιεχόμενο μόνο για συνδρομητές.
×

Καριέρα Εκπαιδευτή Σκύλων

Κάνε το Χόμπι σου Επάγγελμα!

To StarDogs Positive Training συνεχίζει εδώ και 19 συναπτά έτη την πετυχημένη σειρά σεμιναρίων για όσους επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως εκπαιδευτές σκύλων (ζώων).

Η νέα τάξη θα ξεκινήσει  σύντομα και τα μαθήματα θα γίνονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο στις νέες μας εγκαταστάσεις στη Παιανία, δίπλα από την Αττική Οδό.

Μάθε Περισσότερα!