Όταν ο B.F.Skinner διέδιδε τη Θετική Εκπαίδευση στην Ευρώπη του 1930, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί την απήχηση και τους υποστηρικτές που θα αποκτούσε η θεωρία του. Εφαρμόστηκε σε πολλά πεδία εκπαίδευσης, αποδυναμώνοντας έτσι τις παλαιότερες μεθόδους. Όπως ήταν φυσικό η θεωρία του Skinner εφαρμόστηκε και στην εκπαίδευση ζώων, βάζοντας σιγά-σιγά “στο συρτάρι”, τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις των πατροπαράδοτων εκπαιδευτών. Ότι δηλαδή για να μπορέσει κάποιος να εκπαιδεύσει ένα ζώο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει βία. Συγκεκριμένα “να του σπάσει τον τσαμπουκά”, όπως άκουσα από τα χείλη ενός ιδιοκτήτη σκύλου πριν λίγο καιρό…
Η Θετική Εκπαίδευση δεν εμπεριέχει καμιά μορφή βίας. Είτε αυτή πρόκειται για σωματική, είτε για ψυχολογική ή έστω λεκτική. Τα αποδεδειγμένα αποτελέσματα της κατά την διάρκεια των χρόνων έπεισαν πολλά δύσπιστα μυαλά να την ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα πλέον οι σχέσεις ανθρώπων-ζώων να έχουν περάσει σε ένα καλύτερο και ποιοτικότερο επίπεδο. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι συναντώ κατά καιρούς ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν έχουν πειστεί ακόμη και είναι καθαρά θέμα επιλογής πως θα εκπαιδεύσουν το σκύλο τους. Έχω σκεφτεί πολλές φορές πως θα καταφέρω να αντιστρέψω αυτές τις ιδέες.
Τα σκυλιά είναι πολύ έξυπνα ζώα αλλά δεν κατέχουν την ανθρώπινη λογική. Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί πρέπει να κάτσουν, να ξαπλώσουν ή να μείνουν σε μία συγκεκριμένη θέση για 10 λεπτά. Όλα αυτά είναι επιθυμίες των ιδιοκτητών. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει πάντα ένα είδος επιβράβευσης το οποίο θα ωθήσει το σκυλί σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Ο ιδιοκτήτης που αγαπάει το σκυλί του δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εξαναγκάσει το σκυλί του να εκτελέσει κάτι στο οποίο δεν βρίσκει νόημα. Πιο συγκεκριμένα, αν πιέσουμε ένα σκυλί στην πλάτη για να ξαπλώσει θα συναντήσουμε την αντίδραση του σκύλου γιατί δεν θα καταλαβαίνει την σκοπιμότητα της συγκεκριμένης πράξης. Εάν όμως του κουνήσουμε το αγαπημένο του παιχνίδι στον αέρα, στην προσπάθεια του να παίξει θα ξαπλώσει από μόνο του.
Με λίγα λόγια, αυτό που θέλω να τονίσω στους ιδιοκτήτες σκύλων είναι ότι κάθε είδους βίαιη πράξη φέρνει και το ανάλογο αποτέλεσμα. Εκπαιδεύοντας το σκυλάκι μας με βία τραυματίζουμε αυτομάτως την σχέση μας μαζί του, το κάνουμε να μην μας εμπιστεύεται, του δημιουργούμε φοβίες, επιθετικότητα και έχουμε ένα σκυλί που το κάνουμε “επίδειξη” στους φίλους μας, χωρίς να καταλαβαίνουμε τα μελλοντικά προβλήματα που δημιουργούμε. Προβλήματα που δεν θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε μια ήρεμη ζωή μαζί του. Ας μπουν λοιπόν τα άτομα που υποστηρίζουν την βία στην εκπαίδευση στη θέση των άμοιρων ζώων και ας βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα…
Τελλόγλου Βικτώρια
Θετική Εκπαιδεύτρια